Wat je kunt leren van een tijgertong als je een kledingstuk ontwerpt

Wat gebeurt er als je de eigenschappen van een tijgertong als inspiratie neemt voor het ontwerpen van een duurzaam kledingstuk? Of de eigenschappen van schelpen, slakkenhuizen, zwanenbotten en olifantenhuid?

Dat is de uitdaging die middelbare scholieren voorgeschoteld krijgen in het onderwijsprogramma Ontwerpen naar de natuur van het Universiteitsmuseum Utrecht. Blijstift maakte er een serie verklarende illustraties bij voor gebruik in de klas!

De bijzondere eigenschappen van bamboe en tijgertong - Illustratie door Blijstift voor het Universiteitsmuseum Utrecht

Eentje voor de bucketlist

Ik ben al een hele tijd weg van het werk van Floor Rieder, en dan met name van die prachtige geïllustreerde thematisch encyclopedieën die ze heeft gemaakt met Jan Paul Schutten: Het Raadsel van alles wat leeft, Het wonder van jou en je biljoenen bewoners en Het Mysterie Van Niks En Oneindig Veel Snot. De boeken leggen ingewikkelde dingen als de werking van het lichaam, de evolutie en het ontstaan van het universum helder uit aan kinderen; grappig en met fantastische illustraties.

En de boeken zelf zijn ook nog eens prachtig uitgegeven. Het het soort werk dat op mijn bucketlist met toffe projecten van Blijstift staat. Het Universiteitsmuseum Utrecht maakte me dus heel blij toen ze vroegen of ik een serie illustraties wilde maken voor hun onderwijsprogramma Ontwerpen naar de natuur voor havo/vwo. Een opdracht die precies in dat straatje valt!

De bijzondere eigenschappen van olifantenhuid - Illustratie door Blijstift voor het Universiteitsmuseum Utrecht

Ontwerpen naar de natuur

In het onderwijsprogramma ontdekken de leerlingen aan de hand van collectiestukken welke innovatieve ontwerpprincipes de natuur te bieden heeft. Koeienbotten, pauwenveren, olifantenhuid, vissenschubben, er zit zelfs een tijgertong bij die ze mogen aanraken!

De bijzondere eigenschappen van de schubben van een karper - Illustratie door Blijstift voor het Universiteitsmuseum Utrecht

Illustratieve lesbladen

Met lesbladen vol verklarende illustraties van Blijstift gaan ze vervolgens als ontwerpers aan het werk. Ze ontwerpen kledingstukken met bijzondere - van de natuur afgeleide - eigenschappen: isolatie, bescherming, waterafstotendheid of juist felgekleurd.

De illustraties volgen de huisstijlkleuren van het Universiteitsmuseum, maar vooral gemaakt om aandacht te trekken en informatie op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier te communiceren aan een doelgroep die hoge eisen stelt en snel afgeleid is.

Heb jij ook zo'n mooie opdracht?

Je hebt iets belangrijks, moois of ingewikkelds te vertellen aan een jonge doelgroep? Je hebt een goed verhaal maar nog geen goed beeld? Zou je dan contact willen opnemen met Blijstift? Ik word heel blij van opdrachtgevers die jongeren op een heldere, beeldende manier willen inspireren om de wereld te ontdekken en verbeteren.

Misschien kunnen we samenwerken?