Mijn kinderen zijn gek op de zoekboeken van Charlotte Dematons en in het bijzonder van Pierre de Doolhofdetective. Grote platenboeken met immense tekeningen waarin allerlei personen en voorwerpen verstopt zitten. Nu ben ik zelf meer van de lijntekeningen, maar ik maak ook altijd graag tekeningen waarin een hoop gebeurt; tekeningen met een hoog horror-vacui' gehalte.

Al deze inspiratiebronnen kwamen samen  in mijn nieuwe opdracht voor het Universiteitsmuseum Utrecht: het maken van drie nieuwe zoek- en kleurplaten gevuld met collectiestukken. En daarvoor ben ik natuurlijk een paar dagen in de collectie gedoken...

En wat voor 'collectiestukken' vond ik daar! De historische kassen en de gingkoboom in de oude hortus,  skeletten en opgezette dieren, eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten... Ik zag eerste microscoop van Anthonie van Leeuwenhoek, een vacumeermachine (zie illustratie hierboven) en... bliksemhuisjes!

Daarnaast heb ik de kleurplaten gevuld met verstopte hortuskatten, een spiegelexperiment en een 'zoek het dier bij het skelet' uitdaging. De platen zitten vol genoeg om je kinderen een flinke tijd bezig te houden...

En het mooiste van allemaal: je kunt ze alledrie gratis downloaden op de site van het Universiteitsmuseum Utrecht.

✏️
Meer kleurplaten nodig?

Probeer de kleurplaten van Natura Docet Wonderrijck eens, waar Blijstift ook een kleurplaat voor heeft gemaakt!

Download de kleurplaten van Natura Docet Wonderrijck

Ook op zoek naar wonderlijke illustraties?

Ben jij op zoek naar verluchtiging bij een verhaal, een boek, een collectie of misschien iets heel anders? Blijstift illustreert het met aandacht en liefde voor je.