Waarom striptekenles?

Strips zijn ooit begonnen als leuke plaatjes op slecht papier; wegwerpvermaak. Een beetje minderwaardig en smoezelig: ‘strips zijn geen boeken’ hoorde ik vaak ‘waarom lees je geen echte boeken?’. Nou, om te beginnen omdat strips grappig en mooi en banaal en diepzinnig kunnen zijn, maar ook het zo leuk is om ze te tekenen.

Maar striptekenen mag dan ooit begonnen zijn als pulp, tegenwoordig is het een superkracht! Striptekenen biedt kinderen een laagdrempelig toegang tot een een leven lang visueel denken én doen..

Geweldig!

Het striptekenpakket is een compleet pakket om kinderen te leren striptekenen. Ik heb het lespakket ingezet in mijn Verrijkingsgroep (basisschool). 

De kinderen hebben o.a. leren doorzetten, fouten leren maken en natuurlijk leren striptekenen. De kinderen waren dolenthousiast! Vooral de online les met Erik heeft gezorgd voor een meesterlijke afsluiter. 

Annemieke Bremmer – Arrangementsbegeleider

De kracht van taal+beeld

Strips combineren beeld en taal. En die twee zijn de afgelopen decennia steeds dichter naar elkaar gekropen, en ook steeds belangrijker geworden in het dagelijks leven. We schrijven appjes vol met emoji’s en kijken liever naar korte geanimeerde uitlegvideo’s dan dat we lange verhalen lezen. Op sociale media vangen met name posts die gebruik maken van beeldtaal veel van onze - verder vluchtige - aandacht. Verhalen vangen in beelden, weten we nu, zorgt juist voor meer aandacht. En het combineren van beide helpt mensen ook onthouden.

Tekenen levert zelfs een groeiende bijdrage aan het leesplezier van kinderen en jongeren, door de groeiende hoeveelheid graphic novels zoals de boeken van Geronimo Stilton en de Boomhut van 13 verdiepingen' van Andy Griffiths.

Tekenen geeft je meer grip op je wereld, het is een superkracht!

Uit je comfortzone

De Blijstift striptekenlessen focussen niet zozeer op ingewikkelde striptekentechnieken, maar oefeningen die kinderen helpen bij het ontwikkelen van hun creativiteit en handelingsvaardigheid. Kinderen leren dat fouten maken mag, en dat de leukste ontdekkingen net buiten je comfortzone liggen.

Met gerichte opdrachten leren ze dat goede ideeën niet alleen in je hoofd zitten, maar ook uit je handen kunnen komen.

Getest in ruim 75 klassen

Blijstift in samenwerking met de Stichting Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen een lesprogramma striptekenen opgezet voor het primair onderwijs. Het programma is tussen september en december 2020 getest in zeker 75 klassen, met name groep 5, 6 en 7.

Daarnaast wordt het pakket dit moment ook gebruikt in verschillende verrijkingsgroepen en plusklassen.

Kant en klaar inzetbaar lespakket

Het lespakket bestaat uit:

  • een lesbrief voor jou als docent,
  • opdrachtenboekjes voor al je leerlingen (verkrijgbaar per set van 5)
  • Tekenpennen voor alle leerlingen (per set van 5)
  • Toegang tot de op maat gemaakte lesvideo's.

Je kunt de lessen zelf inplannen voor je klas. Het hele lesprogramma zal ongeveer 4 tot 5 lesuren in beslag nemen.

Bestel direct:

Verder shoppen?

Winkel - BLIJSTIFT
Op zoek naar het Blijstift Striptekenpakket? Een cartoonportret op maat of een Art Print voor thuis aan de muur? Hier zit je goed.