Hoe dammen we de plasticstroom in Nederland in? Neem die 2.1 miljard (!) blikjes die jaarlijks bij het afval gaan. Die ruimen zichzelf niet op. De minister Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom besloten dat het statiegeld op blik er nu toch echt gaat komen. Maar er is meer te doen, en het ministerie werkt al geruime tijd aan een totaalplan. En Blijstift mocht daar - samen met de Design Innovation Group - een praatplaat over maken.

We gooien in Nederland elk jaar 600 miljoen plastic draagtassen, 950 miljoen flesjes en 2.1 miljard blikjes bij het afval. En er belandt ook nog eens 10 miljoen kilo sigarettenpeuken op straat. Volgens experts kan 20% tot 50% van de wegwerpverpakkingen door herbruikbare alternatieven vervangen worden, volgens de Ellen MacArthur Foundation.

Dat is natuurlijk geen one-size-fits-all. In brede zin zijn er 5 opties te onderscheiden, de zogenaamde R-Ladder: Recycle, Reduce, Re-use, Redesign, Refuse. In de praatplaat worden die als volgt uitgewerkt:

Hoe dammen we die de plasticstroom in?


1. Stoppen... met het gebruik van sommige  producten
2. Afspraken maken over méér met minder plastic door een Plastic pact te sluiten met de Nederlandse retailsector.
3. Gebruikers voorlichten over de gevolgen van plastics in het milieu en hoe je vervuiling kunt voorkomen.
4. Meer hergebruik van koffiebekers en maaltijdverpakkingen door beprijzing en herbruikbare alternatieven.
5. Producten herontwerpen zodat ze beter herbruikbaar en recyclebaar zijn.
6. Beter recyclen van verpakkingen en statiegeld op (plastic)flesjes en blikjes voor betere inzameling.
7. Opruimen: Producenten verantwoordelijk maken voor  opruimkosten zwerfafval.

Op weg naar een circulaire economie

Blijstift kreeg de taak om de verschillende opties te voorzien van aansprekende illustraties die beleidsmakers kunnen helpen bij het bevatten van deze opties, zodat er de komende jaren concrete stappen gezet kunnen worden op weg naar een volledig circulaire economie.

Voor dit project werkte Blijstift met veel plezier samen met de Design Innovation Group.

Jouw beleid helder in beeld?

Op zoek naar een manier om je stakeholders aan boord te krijgen en te houden? Neem dan snel contact op voor een kennismaking! BLIJSTIFT visualiseert je beleid zodat iedereen begrijpt welke kant je op wilt. Let's get visual!