Deirdre Carasso nam een paar jaar geleden in zwaar weer het roer over bij het Stedelijk Museum Schiedam. Financiële tekorten, een boze gemeenteraad en een museum als een mysterieus utopisch eiland onder de rook van het Rotterdams havengebied. Voor wie was dat museum eigenlijk?

#ofbyforall

Carasso sloot zich aan bij de #ofbyforall beweging van de Amerikaanse museum-innovator Nina Simon en gooide het roer om: voortaan werd er 'van buiten naar binnen' gewerkt, om zo het museum van, door en voor iedereen te worden. Geen geringe opgave voor een museum dat zich midden in de Schiedamse smeltkroes bevindt.

De verbeelding gebruiken in gesprekken

De realiteit is weerbarstiger is dan het ideaal, dat bleek als snel tijdens Carasso's openhartige en kwetsbare betoog op het museumcongres in Kerkrade. Maar dat weerhoudt Carasso en haar team er niet van om zichzelf te blijven uitdagen. Het doel: De verbeelding gebruiken om een maatschappelijke dialoog op gang te brengen en te houden. Ook bij heikele thema's als de kleur van zwarte piet of het tonen van expliciete kunst in een tentoonstelling over 'modest fashion'.

Comfortable being uncomfortable

Mitchell Esajas had het in Kerkrade over 'getting comfortable being uncomfortable': de noodzaak om als culturele instelling (en ook als mens lijkt me) te wennen aan het ongemakkelijke. Want hoe kunnen we anders 'samen-leven' in de Nederlandse smeltkroes? Het Stedelijk Museum Schiedam toont vast de kracht van durf, dialoog en doorzettingsvermogen om samen-leven in de praktijk te brengen.

Beeldverhaal met Directeur Deirdre Carasso in boksoutfit die vertelt over de lessen die zij leerde tijdens het omvormen van het Stedelijk Museum Schiedam tot een museum van, door en voor iedereen.
Beeldverslag van de presentatie 'Verbinden met de Stad' van Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, gehouden op het Museumcongres 2019 in Kerkrade.

Verantwoording

Dit beeldverslag is met zorg samengesteld, maar gebaseerd op mijn persoonlijke aantekeningen tijdens het #Museumcongres 2019 in Kerkrade, en mijn interpretatie hiervan na afloop. Heb je feitelijke onjuistheden ontdekt? Laat het me even weten via het contactformulier!

Jouw verhaal helder in beeld?

Kan jouw conferentie/bijeenkomst/heidag/vergadering ook wel helder beeld gebruiken? Neem dan snel contact op voor een kennismaking! BLIJSTIFT ontwerpt je meeting (en je content) zodat je boodschap aankomt. Let's get visual!