💡
UPDATE 20 juni 2022

In 2019 maakte ik als vers gestarte zzp-er aantekeningen van een lezing van Joris Luyendijk. Iets over 'zeven vinkjes'. Het was een pakkende lezing en ik maakte een hoop aantekeningen.

Joris' boek 'De Zeven Vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas spelen' was toen nog jaren in de toekomst, net als de mediastorm die het losmaakte. Ook de 'vinkjes' waren nog niet helemaal uitgekristalliseerd. 'Algemeen Beschaafd Nederlands; en 'Woont in de Randstad' haalden het boek bijvoorbeeld niet, maar stonden wel in mijn aantekeningen.

Tussen 2019 en de publicatie van zijn boek in 2022 groeide mijn 'Zeven Vinkjesvisual' echter uit tot een grote internethit, met vele duizenden hits per maand. Maar sinds het boek is verschenen is er iets vreemds aan de hand: mensen mailen mij vaker met opmerkingen over het boek en Joris krijgt vaak vragen over die infographic waar 'andere vinkjes' op staan.

VISUAL REBOOT

Het was daarom tijd om de visual een opknapbeurt te geven. Dat had hij om te beginnen na 3,5 jaar trouwe dienst wel verdiend en ten tweede begon het wel urgent te worden om visual en boek met elkaar in lijn te brengen. De vernieuwde visual heeft daarom niet alleen 'vernieuwde' vinkjes, maar ook nieuwe illustraties en een nieuw design gekregen, zodat hij er weer 3,5 jaar tegen kan!

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Een andere verandering: heb je vragen of opmerkingen over de zeven vinkjes? Dan verzoek ik je vriendelijk om daarover contact op te nemen met de uitgever van het boek: https://uitgeverijpluim.nl/

Als je zelf ook een toffe visual van je boek wil laten maken, mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen!

Groet!
Erik

'Jullie zijn de elite!', Joris Luyendijks presentatie op het Museumcongres had een duidelijke boodschap. Met een zaal grotendeels gevuld met witte, hoogopgeleide Randstedelingen (zij het meest vrouw), trapte hij maar meteen tegen de heilige ivoren toren.

Volgens Luyendijk liggen de 'zeven vinkjes' - de blanke, hoogopgeleide, ABN-sprekende, hetero man die woont in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn - mijlenver voor op de rest van de maatschappij. Ze (of beter -we-) vormen maar zo'n 3% van de bevolking, maar vormen sinds het begin van deze eeuw de onomstotelijke bovenlaag. Koning Willem-Alexander, Mark Rutte, Thierry Baudet, en zo ongeveer alle (start-up) CEO's behoren tot het clubje volgens Luyendijk. Door hun monopolie op wat gezien wordt al de 'standaard', zijn ze ondiscrimineerbaar. Sterker nog, de 'andere' 97% zijn de 'minderheden'.

Ik gebruik hem in mijn hoorcollege

Als docent Social Work aan Avans hogeschool ben ik erg blij met je infographic over de 7 vinkjes. Dat wilde ik je graag even laten weten. Ik verwijs er naar in een online hoorcollege dat ik aan het voorbereiden ben.

T. Roos

Wie zijn de 'zeven vinkjes'? Welke voordelen hebben ze ten opzichte van de rest? Wat betekent het als je één of meer vinkjes mist? En hoe kunnen we het patroon erachter ontwaren en doorbreken? Ontdek het in deze infographic:

Infographic van BLIJSTIFT over 'De Zeven Vinkjes' van auteur Joris Luyendijk.
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Verantwoording

Deze visual is met zorg samengesteld op basis van een lezing van Joris Luyendijk tijdens het Museumcongres in september 2019 en in juni 2022 geupdate op basis zijn boek ‘De Zeven Vinkjes’. Over de inhoud van deze visual wordt door
BLIJSTIFT niet (meer) gecorrespondeerd.

Inhoudelijke vragen of opmerkingen over de zeven vinkjes? Dan verzoek ik je vriendelijk om daarover contact op te nemen met de uitgever van het boek: https://uitgeverijpluim.nl/


Jouw verhaal helder in beeld.

Kan jouw conferentie/bijeenkomst/heidag/vergadering ook wel helder beeld gebruiken? Neem dan snel contact op voor een kennismaking! BLIJSTIFT ontwerpt je meeting (en je content) zodat je boodschap aankomt.

Inspiratie opdoen?

Ontdek zelf de kracht van visuele verslagen maken
Met pen en papier kun je meetings leuker én beter maken. Voor jezelf, maar ook voor je collega’s! Boek nu je (online) workshop visuele verslagen maken bij Blijstift!
infographics en praatplaten - BLIJSTIFT
Op zoek naar een manier om je verhaal online meer kracht bij te zetten? Misschien is een infographic of een praatplaat ets voor jou. Door taal, beeld en data slim te combineren wordt je verhaal beter begrepen en vaker gedeeld!
Persoonlijk, vrolijk en veelzeggend: een getekend portret op maat
Op zoek naar een origineel cadeau? Geef een gepersonaliseerde cartoon! Blijstift maakt op basis van foto’s en door jou aangeleverde informatie een vrolijke en persoonlijke cartoon van je vriend, vriendin, collega, werknemer of baas.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in via onderstaande link om op de hoogte te blijven van alle BLIJSTIFT activiteiten!