'Jullie zijn de elite!', Joris Luyendijks presentatie op het Museumcongres had een duidelijke boodschap. Met een zaal grotendeels gevuld met witte, hoogopgeleide Randstedelingen (zij het meest vrouw), trapte hij maar meteen tegen de heilige ivoren toren.
Volgens Luyendijk liggen de 'zeven vinkjes' - de blanke, hoogopgeleide, ABN-sprekende, hetero man die woont in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn - mijlenver voor op de rest van de maatschappij. Ze (of beter -we-) vormen maar zo'n 3% van de bevolking, maar vormen sinds het begin van deze eeuw de onomstotelijke bovenlaag. Koning Willem-Alexander, Mark Rutte, Thierry Baudet, en zo ongeveer alle (start-up) CEO's behoren tot het clubje volgens Luyendijk. Door hun monopolie op wat gezien wordt al de 'standaard', zijn ze ondiscrimineerbaar. Sterker nog, de 'andere' 97% zijn de 'minderheden'.
Ik gebruik hem in mijn hoorcollege
Als docent Social Work aan Avans hogeschool ben ik erg blij met je infographic over de 7 vinkjes. Dat wilde ik je graag even laten weten. Ik verwijs er naar in een online hoorcollege dat ik aan het voorbereiden ben.
T. Roos
Wie zijn de 'zeven vinkjes'? Welke voordelen hebben ze ten opzichte van de rest? Wat betekent het als je één of meer vinkjes mist? En hoe kunnen we het patroon erachter ontwaren en doorbreken? Ontdek het in deze infographic:

Verantwoording
Deze infographic is met zorg samengesteld, maar gebaseerd op mijn persoonlijke aantekeningen tijdens het #Museumcongres 2019 in Kerkrade, en mijn interpretatie hiervan na afloop. Heb je feitelijke onjuistheden ontdekt? Laat het me even weten via het contactformulier!
Aanvulling
Op 20 februari werd ik erop geattendeerd dat de term 'blank' zoals die gebruikt wordt in de infographic zelf een micromessage is. Volgens Words Matter (de 'incomplete gids voor woordgebruik in de culturele sector' van het Tropenmuseum) is de voorkeursterm 'wit'. Ik heb dit op transparante wijze toegevoegd aan de infographic en mijn woordkeus in deze post aangepast. Let wel, dit is onafhankelijk van de eventuele woordkeuzes van Joris Luyendijk zelf.
Jouw verhaal helder in beeld?
Kan jouw conferentie/bijeenkomst/heidag/vergadering ook wel helder beeld gebruiken? Neem dan snel contact op voor een kennismaking! BLIJSTIFT ontwerpt je meeting (en je content) zodat je boodschap aankomt. Let's get visual!
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in via onderstaande link om op de hoogte te blijven van alle BLIJSTIFT activiteiten!